WebTepsi

Cukrászdák, ahova érdemes betérni 1. rész

Budapesten elindult néhány éve a cukrászda forradalom. Sorra nyíltak a modern cukrászdák, de a régiek is maradtak, így egész színes a felhozatal. Szinte bármi is legyen az igényed, találni fogsz egy olyan helyet ahol épp kínálják. Nem tagadom, nekem a hagyományos vonal kissé… unalmas. Nem mondom, ebből is ki lehet fogni jó darabokat, de ritka. (Azért megsúgom, lesz ilyen hely is a listában)

Szeretem az újat, a frisset, a különlegeset, az újhullámosat.

Én fogtam, és nagy durcásan feláldoztam magam a cukor és tejszín oltárán: végigjártam (és járom, folyamatosan) az újonnan nyíló cukrászdákat. Nektek már csak a jobbnál jobb helyek közül kell választanotok.  

 

 

 

1, Desszert.Neked Desszertműhely  1005046_539387776119451_1611215813_n

Örök szerelem. Bevallom, első ránézésre nem fogott meg, de aztán…

Viszonylag sok süteményt végigkóstoltam náluk

  • Delgado (csokoládé mousse málnával)
  • Feketeribizli mousse kecskesajt zselével
  • Mandulás szilva tarte
  • Szedres-kecskesajtos macaron
  • Vanília bavaroise ribizlivel, szilvával
  • Pisztáciás tartlette
  • Financier

Jó kis listát sikerült összehozni. Nem egy alkalommal fogyasztottunk el ennyi mindent 🙂

Amiért érdemes ide betérni, azok a mousseok. Nekem a fekete szedres nagyon-nagyon ízlett. Kellemesen savanykás. A Delgadoval az volt az egyetlen problémám, hogy egyhangúan csokis, de csokirajongóknak a kedvence lesz, viszont a málnamagos tészta, ami az alapját képzi, az megér egy misét!

A macaron kellemes, Belseje finom puha, a külseje roppan.

Nagyon kellemes a légkör, imádom a hatalmas belmagasságú üzletet. A kiszolgálás kedves. A limonádék is nagyon rendben vannak. 

Címük: 

1061 Budapest, Paulay Ede utca 17. (3 percre a Deák Ferenc tértől)

11698677_892270980811748_3432288567155204493_n

Elől Vaníliás bavaroise ribizlivel és szilvával, a háttérben Delgado


10309203_816510885054425_4365488770872505766_n

Elől feketeribizli-mousse kecskesajt zselével, háttérben egy újabb Delgado

 

Á table!

577199_227638317341496_834357871_n

A stílus, az nagyon ott van! Imádom a kis roppantott műanyagpohárnak kinéző csészéket ( a kávé is korrekt, amit benne felszolgálnak♥)

Amiket kóstoltam:

  • Mille Feuielles
  • TROPEZIENNE AUX PRALINES ROSE (briós tészta vaníliás krémmel, narancsvirággal)
  • Eclair praline cassis “nugátos – feketeribizlis eclair”
  • Tarte tatin (fordított almatorta)

Az egyetlen hátrány, a sütik kimondhatatlan neve. Értem én, hogy francia, na de akkor is. A tarte tatin viszont a legjobb amit ettem. Kellemesen karamellás leveles tészta, puha alma. Mennyei. 

Az eclairekkel érdemes vigyázni, néha előfordul, hogy nem sül meg kellőképpen, viszont ha a snickers-eset elcsípitek, az is nagyon rendben van.

Címük: 

V. Arany János utca 16
VII. Wesselényi utca 9 
XII. Böszörményi út 16 

 

unnamed (5)

Elől a vaníliás briós, háttérben millefeuille (ebből ettem itt egy nagyon jót, viszont egy elég rosszat is)

 

unnamed (6)

a table! kínálat egy része

 

unnamed (4)

Leghátsó a Snickers-ekler, erre érdemes vadászni!

 

Barack-étcsokoládé mousse avagy ‘Sacher delux’

11720481_964249623639504_290320142_n
Hozzávalók: (25 cm-es formához)
 
  • 1 lap piskóta

          1 tojás

          20 g cukor
          20 g liszt
 
A tojást szétválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval és a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük. A sárgáját fehéredésig verjük a maradék cukorral. A fehérjéhez forgatjuk óvatosan a sárgáját majd hozzászitáljuk a lisztet és óvatosan elkeverjük.

 
 
 
  • Kakaós sziruphoz:
1 dl víz
3 púpos ek. Cukor
1 ek cukrozatlan kakaópor
 
A vizet a cukorral forraljuk 2 percig majd hozzáadjuk a kakaóport. 1-2 percig hagyjuk bugyogni és elzárjuk alatta a lángot. Ezzel a sziruppal bőven meglocsoljuk a piskótánkat.
 
 
  • Barack moussehoz:
    150 g barackpüré (1-2 darab barackot meghámozunk, magtalanítunk és leturmixolunk)
    30 g cukor
    fél citrom leve
    7 g porzselatin
    1 tojásfehérje
    150 g habtejszín
 
A zselatint elkeverjük 3 ek vízzel és hagyjuk állni. A pürét egy lábosban összekeverjük a cukorral és a fél citrom levével. Felforraljuk majd levesszük a tűzről. Hozzáadjuk a vizes zselatint és alaposan elkeverjük. Hagyjuk hűlni. Habbá verjük a tojásfehérjét és a langyosra hűlt barackos masszához keverjük. Alaposan, nem maradhat benne „fehérje-gombóc”. Ezután a tejszínt is kemény habbá verjük és óvatosan, minél kevesebb mozdulattal belekeverjük a masszába. A piskótára halmozzuk a krémet és a hűtőbe tesszük amíg kissé megköt.
 
 
 
  • Barack zselé
    250 g baracklé (akár bolti vagy 125 g barackpüré + 125g víz)
    fél citrom leve
    30 g cukortipp5
    10 g pektin
 
A baracklevet a citrommal együtt feltesszük melegedni. A cukrot a pektinnel összekeverjük. Még mielőtt felforrna a baracklé hozzáöntjük a pektines cukrot. Gyorsan, alaposan keverjük el. A legjobb egy kézi habverő, ezzel csomómentesre tudjuk keverni. 5-8 percig forraljuk. Hagyjuk 1-2 percet hűlni majd óvatosan öntsük a barack mousse-ra.
  • Csokoládé mousse
200 g étcsokoládé (lehetőleg 65-70%-os, hogy ne legyen túl édes a süti)
2 tojássárgája
1 dl tej
5 g zselatin
1 tojásfehérje
150 g habtejszín
 
 
A zselatint elkeverjük 3 ek vízzel. Hagyjuk állni. A tojássárgákat elkeverjük a tejjel és megmelegítjük. Ne forrjon még, 2-3 perc alatt kissé besűrűsödik, akkor levehetjük a lángról. A zselatinos masszát hozzákeverjük majd a kockára tört csokoládét is beledobjuk, kevergetjük, amíg elolvad. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a csokoládés masszához keverjük. Alaposan, ne maradjanak benne „tojásfehérje-csomók”. A tejszínt is habbá verjük és óvatosan belekeverjük a csokis-tojásos masszába. Óvatosan keverjük, hogy ne törjön össze a hab. A barackzselére kanalazzuk. Töltsük teljesen tele, sőt még egy kicsit túl is a tortakarikát, így szépen le tudjuk húzni egyenesen a tetejét. Tegyük hűtőbe néhány órára amíg teljesen megdermed.
 
  • Csokoládé ganache
    100 g étcsokoládé
    180 g habtejszín
    2 ek olíva olaj/vaj
 
A tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokira és simára keverjük. Hozzáadjuk az olajat/vajat és bevonjuk vele a tortánkat.

 
 
 
  • Tálaláshoz:
Csokoládé ganache – egy ecset segítségével csíkot húzunk a tányérra belőle
Étcsokoládé reszelék
Fehércsokoládé reszelék
1 kanál barack mousse
1 lap leveles-ropogós
 
Leveles ropogós elkészítése:
 
A kész leveles tésztát porcukron körülbelül 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd feltekerjük mintha kakaós csigát készítenénk. 1 cm vastag szeleteket vágunk. A szeleteket egyesével ovális alakúra nyújtjuk egy alaposan beporcukrozott deszkán. 180°C-on 10-15 perc alatt ropogósra sütjük.
A porcukor kellemesen karamellizálódik rajta, ettől lesz igazán finom ér ropogós.
 
 
 
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!